^Ugrás a lap tetejére

József Attila Művelődési Központ

Sárbogárd

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Aktuális

„Fecskék világa” – Sárbogárdra érkezik a vándorkiállítás

 

 

A fecske, különösen a füsti fecske a magyarság kedves madara. A vidéki életmód változása, az állattartás visszaszorulása, a vegyszerhasználat érzékenyen érintette a hazai állományt. A jó példák azonban azt mutatják, hogy a rossz tendencia helyileg akár meg is fordítható. A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. a megye egyik ismert mezőgazdasági cége, melynek fő profilja a tejhasznú szarvasmarhatartás. A tehenészet épületein él az általunk jelenleg ismert legnépesebb Fejér megyei füstifecske-állomány, amely 2016-ban 63, 2017-ben 93 párt számlált.

A vállalat nem csak szereti és védi a fecskéket, tesz is azért, hogy minél több figyelem jusson ezekre a kedves madarakra. Az iskolatejes poharakon már helyet kapott a fecske, tavaly ősszel pedig a cég által iskolatejjel ellátott több mint 100 oktatási intézmény számára írtak ki rajzpályázatot a szintén fejéri „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen.

A több mint félezer pályamű zsűrizése nyomán kiderült, hogy a Fejér és Veszprém megyei óvodások és iskolások nem csak szeretik a fecskét, de tisztában vannak az életmódukkal, szokásaikkal, a rájuk leselkedő veszélyekkel. Így a díjazott, illetve a díjakról éppen csak lemaradó alkotásokból egy kerek egész kiállítás állt össze: láthatjuk a három hazai gyakori fecskefajt és az állattartáshoz kötődő füsti fecske életét, szaporodását, fiókanevelését, gyülekezését és vándorútját Afrikába. Az ismeretterjesztő információkat a gyermekrajzok illusztrálják, mégpedig szakmailag kifogástalanul.

A bogárdi és a környékbeli (Mezőfalva, Nagylók, Lajoskomárom) gyerekek igencsak kitettek magukért. Az anonim zsűrizés és válogatás után a falra került képek negyede (!) Sárbogárdról és környékéről származik. Így nem is volt kérdés, hogy a vándorkiállítás Székesfehérvár után Sárbogárdra érkezik.

A sárbogárdi József Attila Művelődési Központban 2018. március 22-én, csütörtökön, 15 órakor nyílik meg a kiállítás, amely 2018. április 7-ig lesz látható. A megnyitón vetített előadás lesz a fecskékről, a rájuk leselkedő veszélyekről és védelmükről. Minden érdeklődőt, különösen a rajzpályázat résztvevőit szeretettel várjuk!

Kovács Gergely Károly

„VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány

Jegyrendelés

Virtuális túra

Sárbogárd régen

Egészséges Sárbogárd

Összetartó közösséggel Sárbogárd fejlődéséért